dinsdag 28 juni 2011

Twee bruine kikkers

Ik had al wel een vermoeden, maar nu is het officieel: er wonen twee bruine kikkers in Mien Toentje. Tijdens de koude winter van '10/'11 hebben er twee bruine kikkers onder het ijs overwintert.
Het lijkt erop dat ze vaste bewoners zijn geworden hier. Van één van de twee weet ik dat het een mannetje is, de kans is groot dat de ander ook een mannetje is. Anders had Mien Toentje waarschijnlijk wel kikkerdril gehad afgelopen voorjaar.



Op deze twee foto's te zien, zijn het echt twee verschillende snuiten!

De foto's zijn twee dagen na elkaar genomen.
De bovenste kikker heeft een veel lichtere snuit dan de onderste, en met een donkere streep.

Reactie van een volger

Mien Toentje heeft alweer een reactie gekregen, ditmaal van een fan van het eerste uur. Het bericht:

Hoi mien toentje. Ik vond nl de waterlelie heel erg mooi mijn complimenten. Verder heb ik een vraag. Ik had mijn eerste waterjuffertje in mijn minivijvertje. Ze was zwart met op het uiteinde van het achterlijf een blauwe stip. Weet jij wat de naam van dit beestje is?
Door Anoniem op
Vijver in bloei om 15:52

Beste Anoniem,
Wat leuk dat er een waterjuffer op je vijver is afgekomen. Zelfs in een kleine vijver kunnen ze eitjes leggen, dus wie weet. Ik denk dat de waterjuffer die je beschrijft een lantaarntje is. Hiernaast een foto, zodat je wat vergelijkingsmateriaal hebt.
Hartelijke groeten,
Mien Toentje

maandag 27 juni 2011

Atalanta



De vlinderstruiken bloeien mooi dit jaar. Als de zon dan ook nog schijnt en het waait niet zo hard, komen er vlinders op af. Vanmiddag zag ik twee atalanta's op de bloemen zitten.
Atalanta's behoren tot de trekvlinders. Er zijn per jaar twee generaties te zien, de generatie die nu vliegt komt helemaal uit Zuid-Europa gevlogen. Zij leggen hier eieren op de grote brandnetel. Die tweede generatie is rond augustus een vlinder. Zij vliegen rond oktober massaal weer naar Zuid-Europa.

zondag 26 juni 2011

Reactie van een volger

Mien Toentje heeft een eerste reactie gehad, en wel op het bericht "bruine kikker" van hieronder. Die luidt:

"Mijn laatste ervaring: tegen middernacht kom ik van buiten en zie iets springen in de hal. Groot licht aan: een halfwas kikkertje, dat onder een kast verdween, niet te pakken. Volgende dag niet kunnen vinden op die rare betontegels. Schaaltje water en bladeren klaargezet. Pas de 2e dag gevonden en tot mijn grote verbazing en spijt al helemaal opgedroogd! Bruine kikker of pad??
Door Anoniem op
Bruine kikker op 25-6-11"


Beste Anoniem,
Het is moeilijk te zeggen of het een kikker of een pad was bij je thuis. Op dit moment zijn er zowel jonge kikkertjes als padjes aan de wandel. Misschien is er net iets meer kans op een bruine kikker, want die verdrogen sneller dan padden. Het klimaat in een woonhuis is al snel te droog voor ze. Daarnaast springen padden over het algemeen niet, ze kruipen, waar kikkers flinke sprongen kunnen maken. Ik zou dus zeggen: bruine kikker.

Hartelijke groeten,
Mien Toentje                                   

maandag 20 juni 2011

Bruine kikker

Het was alweer even geleden dat de bruine kikker zich liet zien. Hij doet niet zoveel in het filmpje, maar het geeft wel een karakteristiek beeld van zijn leven.

vrijdag 17 juni 2011

Kleine watersalamander

Mien Toentje heeft er 14 maanden op moeten wachten, maar het is zover: een kleine watersalamander in de vijver!
Kleine watersalamanders zijn de meest algemene salamanders in Nederland, en worden zo'n 11 cm lang. In het voorjaar zien ze er spectaculair uit in hun "bruidskleed"; vooral de mannetjes zijn dan erg mooi met hun lange, gekartelde kam van kop tot staartpunt.
Het heeft flink geregend de afgelopen dagen, dat zijn vaak de momenten dat ze op stap gaan om een nieuw thuis te vinden.
Deze watersalamander (het is een mannetje), kan enkele kilometers hebben gelopen voordat hij deze vijver vond.

dinsdag 14 juni 2011

Ringmus

Er is een nieuwe vogelsoort in Mien Toentje gesignaleerd, de ringmus. Over het algemeen komt die wat vaker voor op het platteland dan in de stad.
Deze ringmus heeft zich aangesloten bij de huismussen, die geregeld komen eten en drinken.
De foto is niet zo scherp, hij is binnen van achter glas genomen. De ringmus is wat schuwer dan de andere mussen, en liet zich dus niet zo makkelijk fotograferen.
Met de ringmus heeft Mien Toentje nu 23 verschillende vogelsoorten op bezoek gehad.

zondag 12 juni 2011

Tuinreservaat

Mien Toentje is vanaf vandaag een officieel "Tuinreservaat", en daar zijn we best een beetje trots op.
"Tuinreservaten" is een initiatief van VARA's Vroege Vogels, en heeft alles te maken met diervriendelijk tuinieren.
Er zijn tien criteria, en als je aan zeven (of meer) daarvan voldoet, mag je je opgeven als Tuinreservaat.
Mien Toentje voldoet aan negen van deze criteria.
Inmiddels zijn er al meer dan 3000 Tuinreservaten in Nederland.

Als je wil weten of jouw toentje ook een Tuinreservaat is, klik op de link onderaan deze pagina.

woensdag 8 juni 2011

Vijver in bloei

Er staan verschillende vijverplanten in bloei op het moment. De meest bijzondere is toch wel de witte waterlelie, die is vandaag open gegaan.
De waterlelie opent 's ochtends om een uur of zeven haar bloem(en), en sluit ze zo tegen zessen 's middags weer.


Maar er staat nog meer in bloei, zoals het penningkruid hier rechts,
en de waterweegbree (onder):






Maar ook de waterranonkel:



 En het moerasvergeet-me-nietje

zondag 5 juni 2011

Sperwer

Twee tuinen verderop hoorde ik iets. Toen ik keek zag ik een vrouwtjessperwer in de conifeer zitten. Ze heeft een huismus gevangen. Het is een wat wazige foto, maar ik ben toch erg blij dat de vogel er überhaupt op staat.

De sperwer is iets verderop de mus gaan opeten, maar het aanhoudende getsjirp van het merelmannetje heeft haar doen wegvliegen.
Ik vind sperwers prachtige roofvogels met hun gele ogen en poten. In februari 2010 heb ik een jonge sperwer in mijn eigen tuin gehad, die keek of er nog iets te bikken viel.
De spanwijdte van volwassen vrouwtjes bedraagt tussen de 67 en 80 cm. De mannetjes zijn kleiner, hun spanwijdte is slechts 58 tot 65 cm breed. Ook het verenkleed verschilt tussen volwassen mannetjes en vrouwtjes.

Regen!

Het heeft eindelijk weer eens echt geregend in de tuin. Dat is hard nodig. Het voorjaar van 2011 is het droogste en zonnigste ooit. Ik heb al geregeld water moeten geven, en zelfs de vijver moeten bijvullen. De planten aan de oever begonnen droog te staan.

donderdag 2 juni 2011

Bijen geboren

Vandaag zag ik dat één van de nesttubes van de solitaire bijen, open is. Dat betekent dat er bijen zijn geboren.
De tube onder de nog gesloten tube, heeft een gaatje. Dat was er gisteren nog niet.

woensdag 1 juni 2011

Jonge waterjuffers

Tot nu toe heb ik vier soorten waterjuffers in mijn tuin ontdekt, de vuurjuffer, de azuurjuffer, de houtpantserjuffer en het lantaarntje.
De waterjufferlarves kruipen 's nachts langs een plantenstengel de vijver uit, en vervellen. Hieronder zie je een verlaten vel.


 
Als waterjuffers net zijn "uitgeslopen" (zo heet het als ze vervellen), zijn ze wat kleiner en hun kleuren zijn ook nog niet zo fel. Dit is een jonge vuurjuffer:



PARENDE VUURJUFFERS
Voor het zover is, moeten er natuurlijk eerst vuurjuffertjes gemaakt worden.
Op deze foto's kun je zien hoe dat gaat.
 Hieronder zijn de juffers in een zgn. "paringswiel"


Het vrouwtje plaatst de eitjes met haar legboor in een plantenstengel onder water.

Het vrouwtje hier rechts verdwijnt helemaal onder water om haar eitjes te leggen. Het duurde even, maar ze kwam gewoon weer boven.
Er komen veel waterjuffers om rond de paringstijd, zowel tijdens de daad, als door het fel verdedigen van territoria door de mannetjes.