zondag 27 november 2011

Vooruit denken

Ik dacht altijd dat Moeder Natuur pas nieuwe knoppen ging maken als het Lente werd. Maar ik ben erachter gekomen, dat ze in feite al voordat de Winter inzet nieuwe knoppen maakt. Die groeien nu verder niet, maar pas over een maand of vier als de dagen weer warmer worden. Zo is Moeder Natuur goed voorbereid. Tussen de buien en windvlagen door ben ik eens gaan kijken of er wat knoppen in Mien Toentje te zien waren. En jawel, de meidoorn hierboven heeft al talloze hele kleine knoppen. Ook de Gelderse roos is voorbereid:
En het pruimenboompje hieronder is ook al druk in de weer geweest.
Ondanks de naderende Winter, is de Lente toch in aantocht.
Vogelnieuws: Sinds een week of drie komt er regelmatig een winterkoninkje scharrelen in Mien Toentje.



woensdag 16 november 2011

Vorst

De herfst begint er nu aardig op te lijken. Het is best koud geworden. Afgelopen nacht heeft het zo'n anderhalve graad gevroren, en dat was goed te zien. Een rijplaagje op de daken en op sommige planten, zoals de klimop hier, genomen rond een uur of 08:00.
Er is geen nieuws over de egel. Geen sporen gevonden, en ook geen idee of hij/zij nu in het egelhuis zit of niet. Als ik er zo inkijk, lijkt het niet alsof er veel materiaal mee naar binnen is genomen, dus ik vermoed dat het huis leeg is. Maar uiteraard laat ik het met rust, want je weet maar nooit. Verder gaat er al best wat vogelvoer door. Aan het eind van volgende maand publiceert Mien Toentje de vogeltellingen van het afgelopen jaar. Elke week heb ik bijgehouden welke- en hoeveel vogels Mien Toentje hebben bezocht. Zo krijg je een goed beeld voor wie je het allemaal doet!

vrijdag 11 november 2011

Gelukt

Met een beetje geduld is het gelukt het roodborstje te fotograferen! Hij of zij (er is voor mensen geen zichtbaar verschil tussen het mannetje en het vrouwtje) is vaak te vinden op de voedertafel van Mien Toentje. Het is een insecteneter, dus speciaal voor hem heb ik zacht voer zoals kleine insectenpellets.
Het is een bijzonder vogeltje. Aan het begin van de lente zoekt het roodborstje zijn partner weer op. Ze zijn meestal monogaam. Ze hebben samen een nest, en als de jongen zijn uitgevlogen, gaan de partners weer uit elkaar om herfst en winter alleen door te brengen. Als ze elkaar dan weer treffen in de lente, moeten ze erg aan elkaar wennen en hebben ze veel ruzie in het begin. Het zijn zowiezo felle rakkers, die soms tot de dood hun territorium verdedigen tegen andere roodborstjes.
Zoals al eerder vermeld, worden de Nederlandse roodborstjes in de herfst en winter aangevuld met roodborstjes uit het Noorden en Oosten. Onze roodborstjes hebben dan de goede gebieden in bossen en parken al in gebruik, waardoor de overwinteraars hun toevlucht meestal moeten zoeken in onze tuinen. Maar ik denk dat overwinteren in Mien Toentje niet zo'n straf is.

zondag 6 november 2011

Herfst in de voortuin

Eigenlijk zijn er twee Mien Toentjes. Ik heb namelijk ook nog een voortuin van zo'n 8m2, een Mini Toentje dus eigenlijk. Tegen de voorgevel staat een winterjasmijn. Een echte aanrader: wintergroen, winterhard, en ze bloeit in de herfst en winter met een enorme hoeveelheid kleine gele bloemen. Zeker nu het zo zacht voor de tijd van het jaar is, is het voor de insecten die nog op de been (of poot) zijn erg prettig dat er nog wat in bloei staat. Daarnaast is het een mooi gezicht. De eerste bloemen zijn uit!
In de voortuin heb ik vorige week sneeuwklokjes en krokussen gepoot en er staat o.a. vingerhoedskruid, een forsythia, een hemelsleutel, geraniums, lavendel en een "midwinter fire" kornoelje. Vooral die laatste geeft prachtig herfstblad in combinatie met haar rode stengels.

dinsdag 1 november 2011

Egelhuis

Het is november. De wintertijd is ingegaan. En ook al is het erg zacht voor de tijd van het jaar (17 graden maar liefst), Moeder Natuur is bezig om zich voor te bereiden op de winter.
Rond oktober/november beginnen egels aan hun winterslaap te denken. Ik hou het egelhuis nauwlettend in de gaten. Ik kan zeggen dat er zeker activiteit is rond en in het huis.
Maar de ervaring heeft mij geleerd dat niet alles is wat het lijkt. Je kunt niet altijd met zekerheid zeggen dat een bepaalde diersoort bepaalde sporen heeft achtergelaten. Een aanname is gevaarlijk. Desalniettemin lijkt het erop alsof de egel het huis aan het decoreren is. Er zijn flarden papier van het "plafond" getrokken met wat lijkt op knaagsporen, en er liggen stukjes karton op de vloer. Ik heb zojuist deze foto gemaild naar de egelbescherming, en hun gevraagd wat zij ervan maken.
Misschien moet Mien Toentje maar eens investeren in webcams of bewegingscamera's.
Wordt vervolgd!