zondag 18 maart 2012

Zingende heggenmus

Mien Toentje heeft elke winter een overwinterende heggenmus. Heggenmussen zijn in ons land ook standvogels, maar die van mij vliegt altijd weer terug naar het Noorden in de lente.
Er is vrij veel onderzoek gedaan naar het liefdesleven van de heggenmus, en dat gaat er gepassioneerd aan toe. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes houden er meerdere partners op na. Zoals de Vogelbescherming het omschrijft: "overspel is dan ook aan de orde van de dag."
En hij zingt prachtig. In oude vogelboeken werd hij wel de "bastaardnachtegaal" genoemd.

vrijdag 16 maart 2012

Reactie van een volger

Mien Toentje heeft een reactie van een trouwe volger ontvangen. Het bericht luidt:

"Hallo mien toentje,
Wat ziet het er weer mooi uit al die lentedingen! Ik geniet er weer volop van. Dank je wel voor zoveel positiviteit en enthousiasme.
Anoniempje."

Hoi Anoniempje,
Hartelijk dank voor je bericht. Dat is nou precies waar het om draait bij Mien Toentje: positiviteit! Om van het kleine stukje Aarde waar ik verantwoordelijkheid voor draag een zo goed mogelijke plek te maken, voor zoveel mogelijk levende wezens.
Er is al genoeg ellende in de wereld.
Hartelijke groet,
Mien Toentje

zondag 11 maart 2012

Lente-klaar

Met een lekker zonnetje is Mien Toentje vandaag lente-klaar gemaakt. Al het dode plantmateriaal heb ik verwijderd, en dat was vrij veel. Bij het diervriendelijk tuinieren hoort dat je dit pas in de lente doet, in plaats van al in de herfst. Hiermee geef je allerlei insecten plaatsen om te overwinteren. Ik heb wel 20 lieveheersbeesjes gezien vandaag. Het was een flinke klus om ze steeds maar naar een verzamelplek te brengen waar ze geen gevaar liepen, en ja, dan is één en één al snel twee...
Je moet ook aan toekomstige generaties denken, nietwaar.

Er staat al het één en ander in bloei. Zoals hierboven te zien, zijn de krokussen momenteel op hun allermooist. Ik zag er vanochtend een aardhommel-koninging stuifmeel halen. Dat betekent dat ze hier in de buurt een nest heeft! Verder beginnen de hellebori en het longkruid te bloeien.






Ook staat een soort bodembedekkende pinksterbloem in bloei.
De blauwe druifjes zijn klaar om het van de krokussen over te nemen.


Helaas heeft mijn zwarte bamboe flinke vorstschade. Ik heb er vandaag bijna de helft uit moeten halen. Hij heeft in de ijskoude wind gestaan, en daar kunnen ze niet goed tegen.





zondag 4 maart 2012

Kleine watersalamanders!

Mien Toentje heeft groot nieuws! Er zijn twee kleine watersalamanders in de vijver gesignaleerd die dichtbij elkaar zwommen! Eén van tweeën was te snel weg. Een mannetje is zowel op foto als film vastgelegd.
Wie weet kan Mien Toentje straks jonge kleine watersalamanders verwelkomen...
Rond februari komen watersalamanders uit de winterslaap (die ze op het land hebben volbracht), en gaan dan meteen het water in voor de voortplanting. Het mannetje heeft een prachtig "bruidskleed", felgekleurd en een mooie kam op zijn rug. De eitjes worden één voor één door het vrouwtje in een blaadje verpakt van een waterplant. Ze legt zo'n 60 tot 300 eieren, dus daar is ze wel even mee bezig.
Hier het filmpje van het mannetje (op de achtergrond hoor je de roep van een vlaamse gaai):

Van de bruine kikkers nog geen spoor. Ze komen zo rond deze tijd uit de winterslaap!