woensdag 27 juni 2012

Aardhommelkoningin

Normaal gesproken zie je aardhommelkoninginnen alleen in het eind van de winter/begin van de lente, als ze op zoek zijn naar een hol om larven groot te brengen.
Mijn verbazing was dan ook groot om er nu één in Mien Toentje aan te treffen! Ik heb het eens nagezocht, en wat blijkt: bij aanhoudend slecht weer komt de koningin ook naar buiten om de werksters te helpen met het verzamelen van stuifmeel. Hier rechts is een werkster daarmee bezig, je kunt goed zien hoe ze het stuifmeel in twee korfjes bij haar achterpoten vervoert.
En natuurlijk heb ik ook de aardhommelkoningin op de kiek, samen met een werkster zodat duidelijk is hoeveel groter ze is.
Er komen vooral veel hommels op mijn bijen- en hommelplanten af. Maargoed, bijen laten zich ook niet echt zien als het weer niet zo goed is.
Ook akkerhommels heb ik hier geregeld, hier is er één te zien op de moerasspirea, die prachtig in bloei staat momenteel.
En dan nog het bericht dat de waterlelie ondanks de lage temperaturen toch nog wat verder is open gegaan!



zaterdag 23 juni 2012

Wilde bloemenveldje (1)

Zoals de oplettende lezer niet zal zijn ontgaan, heb ik deze lente een stukje van Mien Toentje ingezaaid als wilde bloemenveldje. Het leek me leuk om de komende zomer af en toe te laten zien wat er op dat moment in bloei staat op het wilde bloemenveldje.
Hier links in beeld het koolzaad, een stevige groeier die zich niks aantrekt van het koude weer.
Ook in bloei momenteel is duizendblad.










Duizendblad is een anti-septische plant. Als je wat blad van duizendblad kneust, is dat uitstekend op een wond te gebruiken.
En ook de borage bloeit. Ook borage is medicinaal te gebruiken, onder andere zal de thee ervan depressie tegen gaan en koorts verlagend werken.
Echt jammer van het koude weer is dat de waterlelie niet helemaal opengaat. De bloem is al weken in de maak (en ik heb me er lang op verheugd), en als zij eenmaal boven het wateroppervlak is aangekomen, heeft zij warmte en veel zon nodig om überhaupt open te gaan. Ver voor zonsondergang sluit zij zich ook om de nacht gesloten door te brengen. Dit weer zorgt ervoor dat zij zo goed als dicht blijft. Heel erg jammer! Ze heeft maar een paar dagen, en straks zakt ze weer terug onder de waterspiegel...
Maar met een beetje geluk maakt ze deze zomer nog een bloem!

woensdag 13 juni 2012

Drukte

Het is een drukte van jewelste in Mien Toentje. Zowel de huismussen als de kool- en pimpelmezen hebben uitgevlogen jongen, en die komen graag eten! Op het hoogtepunt telde ik afgelopen week maar liefst 17 etende vogels tegelijk. Helaas heeft een buurtkat er inmiddels eentje gedood. Anoniempje heeft een reactie achtergelaten voor Mien Toentje:
"Hallo Mien Toentje,
Ik móét even zeggen hoe schattig ik die jonge vogeltjes vind.
"mijn" jonge merels zijn al groot en hebben mijn tuintje inmiddels verlaten.
Groeten Anoniempje."

Ja, ze zien er lief uit. Op de foto hiernaast zie je ook duidelijk het kleurverschil tussen de volwassen pimpelmees en de jongen. Deze familie bestond uit 6 jongen.
De huismussen hebben er 4, en bij de koolmezen heb ik er maar 2 geteld. Ongetwijfeld waren het er in eerste instantie veel meer.
Katten zijn grote boosdoeners wat dit betreft, maar niet de enigen. Ook gaaien zijn gek op jonge vogeltjes. Sinds een aantal maanden komen er steeds vaker gaaien in Mien Toentje. Zij maken lawaai, kijken of er nog vogels zijn en eten pinda's.
Ook staat er wat in bloei in de vijver. Toen ik laatst 's avonds na het werk thuis kwam, zag ik dat de krabbenscheer een bloem had. Dit is de eerste keer dat mijn krabbenscheer bloeit.

De krabbenscheer is een mooie inheemse waterplant die ernstig bedreigd is. Inmiddels heeft hij zich vermeerdert, wie interesse heeft kan er eentje krijgen. Hij is geschikt voor een middelgrote tot grote vijver. De waterranonkel bloeit dit jaar ook al zo mooi, en veel langer dan andere jaren.




vrijdag 1 juni 2012

Jonge pimpelmezen

Het is zover; de jonge zijn pimpelmezen uitgevlogen! De twee pimpelmezen die altijd in Mien Toentje komen eten, hebben jongen. Ik hield het al de hele week in de gaten, en hoorde vanochtend flink gepiep. En jawel, drie jonge pimpelmezen!
Hier links en onder zie je twee jongen met één van de ouders (meest linker vogel). Voorlopig zijn de ouders nog druk met iedereen in de gaten te houden, bij te voeren, en ze de gevaren te leren om ze heen. En die zijn er vooral in de vorm van katten. Mijn katten blijven voorlopig binnen (onder hevig protest), maar ik heb al flink wat andere katten in Mien Toentje rond zien sluipen. Ze komen af op het gekrakeel.
Ook vloog er al bijna een jong tegen mijn raam. Je houdt je hart vast.
Ze zijn nog erg klein, en zo ontzettend kwetsbaar als ze net zijn uitgevlogen. In eerste instantie zien ze nergens gevaar. Vorig jaar heb ik er eentje uit de vijver moeten halen! Ik zat midden tussen de jongen die om me heen begonnen te scharrelen, en er sprong er zo eentje de vijver in. Maar het schepnet is altijd binnen handbereik voor dit soort noodgevallen.
En dan nog een filmpje waarin ze alledrie aan het eten zijn.