donderdag 29 september 2011

Perzikkruiduil (en een Atalanta)

Ik heb antwoord gehad van het Forum, en deze flinke rups is er eentje van de Perzikkruiduil. Uilen zijn een soort van nachtvlinders. Deze rups kan ook voorkomen in het groen (vandaar mijn verwarring bleek achteraf), en de rups is zo'n 4,5 cm lang!
Binnenkort gaat hij of zij verpoppen en graaft zich dan in de grond van Mien Toentje in om er de winter door te brengen.
Waardplanten zijn o.a. de brandnetel (wanneer niet vraag ik me zo langzamerhand af), en het perzikkruid. Geen idee wat perzikkruid was, en na enig onderzoek bleek die dus naast mijn brandnetels te staan!






Ook is het gelukt om de Atalanta die nu elke dag komt eten te fotograferen. Omdat ik het zo stoer vind voor zo'n kleine vlinder om helemaal naar Zuid-Europa te vliegen, hier de foto.

zondag 25 september 2011

Pop van het landkaartje

Groot nieuws: na regelmatig zoekwerk in het brandnetelveldje, heb ik eindelijk twee poppen van het landkaartje in Mien Toentje gevonden!
Van een afstandje lijken het net ineengeschrompelde blaadjes van de brandnetel zelf.
Ik heb meteen een rood touwtje om de stengel gebonden, zodat ik de twee poppen kan volgen. Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren, en of ze deze winter gewoon blijven hangen.
Verder ben ik een enorme rups (bijna zo groot als mijn wijsvinger) tegengekomen. Opnieuw schiet mijn vlindergids tekort, dus heb ik de foto op het forum van waarneming.nl geplaatst, en de deskundigen aldaar verzocht hun expertise erop los te laten.
Wordt vervolgd!
Daarnaast lijkt het erop dat een egel het egelhuis heeft geïnspecteerd! Er lag een zandveeg bij de ingang, en de brokjes zijn wat verspreid en er zijn er minder van. Het zou natuurlijk ook een muis kunnen zijn geweest, maar het lijkt toch meer dat het een egel is geweest...!

zaterdag 24 september 2011

Herfst

Het is officieel, de Herfst is begonnen. Als ik een rondje maak door Mien Toentje, zijn er zoals altijd duidelijke aanwijzingen te vinden voor de tijd van het jaar. De vogels komen in de rui (hier twee veertjes van de huismus), de Herfstasters staan in bloei, en de Echinacea en Clematis zijn uitgebloeid.












Ik vind dat September het mooiste licht van het jaar heeft. Alles lijkt zachter te zijn, en de kleuren komen mooier over.
Elke keer komt er een Atalanta van de bloemen in Mien Toentje eten. Deze vlinders zijn zich zo langzamerhand aan het voorbereiden op een barre tocht naar het Zuiden van Europa. Daar zijn ze rond maart/april vertrokken om hier een nieuwe generatie voort te brengen. In november gaan ze weer naar huis. Mijn Atalanta is erg schuw en vliegt steeds weg als ik hem probeer te fotograferen.

maandag 19 september 2011

Egel-vriendelijk

Het is eindelijk zover : Mien Toentje is egel-vriendelijk! Een egelhuis is een lang gekoesterde wens, maar nu heb ik er dan één.
Om zoveel mogelijk kans te hebben dat er een egel in gaat overwinteren, kun je het volgende doen:

Op een beschutte plek, liefst onder een struik of boom, leg je wat stoeptegels neer. Vervolgens maak je een doos die in het egelhuis past. Situeer de ingang niet recht voor de ingang van het egelhuis, anders tocht het teveel. Leg wat piepschuim of ander isolatiemateriaal onder de kartonnen slaapdoos. Doe wat droge bladeren in de doos, en leg er eventueel wat kattenbrokjes in om een overwinteraar te lokken. Dek de slaapdoos af met karton.
Zet het egelhuis over de slaapdoos heen. Let er op dat er gaten in het huis zitten ter ventilatie. Bij dit huis zitten er daarvoor kieren onder de dakrand. Er zit een lange ingang in, zodat katten en andere ongenode gasten niet naar binnen kunnen.
Als laatste plaats je bladeren en takken op het huis, zodat het verdekt staat. Het moet niet teveel opvallen.
En dan kun je weinig anders doen dan afwachten. Vanaf oktober/november gaan egels de winterslaap in. Hun lichaamstemperatuur zakt naar maar 10 graden! Soms worden ze wakker, en kunnen dan zelfs van nest veranderen. Pas in april/mei worden ze echt weer wakker. Dat betekent dat je je egelhuis eind mei kunt schoonmaken. Dan weet je dus ook pas of er iemand ingezeten heeft...
Niet alleen een egelhuis maakt je tuin egel-vriendelijk.
De absolute voorwaarden zijn:
* Een composthoop, takkenbos of houtstapel (daar vinden ze veel slakken... nou die zijn er hier voldoende...)
* Zorg dat ze van de ene naar de andere tuin kunnen. Vooral in de stad is dat essentieel: zaag een gat in je schutting mensen!
* Zowel hoger als lager bij de grond veel planten en bloemen, egels houden van beschutting en lopen graag over een dichtbegroeide bodem
* Rommelhoekje(s)
* Een plek waar ze kunnen overwinteren. Dat kan dus een egelhuis zijn, maar het mag ook een flinke bos takken zijn
Daarnaast nog wat tips:
* Een vijver (met oplopende oevers zodat ze er uit kunnen komen!), of anders een drinkgelegenheid
* Beetje bijvoeren is prima, geef kattenvoer, gehakt of speciaal egelvoer. Nooit melk! Daar krijgen ze diarree van
* "Hoe meer tegels, hoe minder minder egels"

dinsdag 13 september 2011

Reactie van een volger

Mien Toentje heeft weer eens een reactie gekregen. Anoniempje zei over het bericht "Meester der camouflage" het volgende:
"Hallo Mien Toentje, Weet je zeker dat dit een vlinder is? Het lijkt eerder een mot... Anoniempje"

Beste Anoniempje,
Je hebt in zekere zin gelijk, maar nachtvlinders (ook wel motten genoemd) zijn gewoon vlinders. Vlinders zijn te onderscheiden in dag- en nachtvlinders, maar beide zijn toch echt vlinders. Ondertussen denk ik dat we te maken hebben gehad met een zgn. "ringspikkelspanner". Deze soort is algemeen in Nederland, hoewel zij vaker voorkomt in bosachtige gebieden dan tuinen. Misschien vond ze Mien Toentje wel lekker wild. 

zondag 11 september 2011

Vijver herfstklaar

Mien Toentje heeft een nieuwe jas die wat beter bij de (naderende)herfst past. Vandaar een achtergrond van meidoornbessen, de tijd van voorjaarssterrenkroos ligt tenslotte al geruime tijd achter ons.
Ook in het kader van de herfst, is de vijver bespannen met een net.
Vorig jaar was ik er te laat mee, maar dit jaar niet! Teveel blad in je vijver haalt de zuurtegraad omhoog, en dat is niet wenselijk. Daarnaast krijg je veel "blubber" op de bodem.
Het net is zo'n 30 cm van de grond gespannen. Dit is zodat de vogels kunnen blijven baden en drinken, de egel(s?) kunnen drinken, en de amfibieën de vijver in en uit kunnen. Het laatste wat je wil is dat iemand verstrikt raakt, dat betekent een wisse dood.
Toen ik de foto maakte hoorde ik een bruine kikker knorren in het dovenetelveldje bij de houtstapel. Ik hoop dat ze weer in de vijver gaan overwinteren. Ook zag ik twee wantsen aan de wandel.
Het is geen moment echt droog in Mien Toentje, alles is klam en vochtig. Ik kom zo langzamerhand om in de slakken. Het valt me ook op dat er een enorme hoeveelheid kruisspinnen zijn.

vrijdag 9 september 2011

Vleermuis-vriendelijk

In de serie diervriendelijk tuinieren, nu eens aandacht voor dat mysterieuze zoogdier de vleermuis.
Nee, het is nog niet gelukt hem op foto te krijgen. Wel zie ik af en toe als het nog net schemert en al bijna donker is, twee gewone dwergvleermuisjes. Die komen tevoorschijn van onder mijn dak, cirkelen wat rond en gaan op jacht. Om meer begrip voor de vleermuis te krijgen, heeft de Zoogdiervereniging (Mien Toentje is er lid van) 2011 uitgeroepen tot "Jaar van de vleermuizen", en dat is het in heel Europa.
Wat kun je doen om je tuin vleermuis-vriendelijk te maken?
- bloeiende (inheemse) planten die (nacht)insecten aantrekken
- natuurlijk geen gif gebruiken!
- een composthoop, takkenwal, houtstapel of alledrie!
- maak je tuin niet netjes, uitgebloeide bloemen gewoon laten staan
- bomen en struiken
- een vijver (veel insecten, en ze drinken ervan!)
- een vleermuiskast
Dat laatste is hier dus niet echt nodig omdat ik een oud huis (1925) bewoon waar lekker wat kieren inzitten. Toch heb ik er eentje opgehangen.
- beperk verlichting in de tuin (liefst helemaal niet)
- hou katten 's nachts zoveel mogelijk binnen, er worden veel vleermuizen door ze gevangen!

Deze tips komen van de Zoogdiervereniging.

woensdag 7 september 2011

Meester der camouflage

Kijken, en vooral zien, is één van de belangrijkste kwaliteiten om te ontwikkelen als je van de natuur wil genieten. Tenminste, dat vind ik.
Je kunt het leren, maar je moet je zintuigen blijven oefenen. Ik zie nog lang niet alles, daar kom ik altijd snel achter als ik met experts op stap ben.
Onlangs zat er naast de achterdeur een vlinder op de muur. Hij of zij was makkelijk te missen geweest, want het is een meester in camouflage!
Helaas heb ik geen echt goede vlindergids, dus heb ik nog geen idee wie het geweest is.

zaterdag 3 september 2011

Kleine vos & klein koolwitje

We hebben ineens toch een paar mooie nazomerdagen, en als de zon schijnt en het niet waait, komen de vlinders tevoorschijn.
Hier links doet een klein koolwitje zich tegoed aan de verbena.
Zowel het grote- als het kleine koolwitje overwintert als pop.
De rupsen hebben, evenals de vlinders, niet veel last van vogels. Ze maken namelijk giftige stoffen aan, en daar hebben vogels niet zo'n zin in. Ook de kleine vos kwam eten van de verbena.
Deze vlinder overwintert als vlinder op beschutte plekken (zoals in houtstapels), en vliegt in het voorjaar op de eerste warme dagen uit.